KAZAHSTAN-ROMANIA: 20 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE

KAZAHSTAN-ROMANIA : O RELATIE STRATEGICA de prof.univ.dr.Anton Caragea


Ne-am adunat astăzi pentru a discuta despre realizările remarcabile ale ultimilor 20 de ani de relaţii diplomatice , dar mai presus de orice, 20 de ani de prietenie : România-Kazahstan.
Nu vreau să repet tot ceea ce s-a discutat cu atâtea detalii aici : rolul extraordinar al investitiilor Kazahstanului în sectorul energetic din România, suma de trei miliarde de dolari vorbeşte de la sine despre rolul esenţial al investiţiilor Kazahstanului în economia românească, nu vreau să reiterez rolul extrordinar al relaţiilor culturale româno-kazahe, ce va fi consfinţit prin semnarea unui nou , vast şi complet acord bilateral.
Vreau să mă concentrez asupra unei sintagme ce s-a regăsit în discursurile tuturor predecesorilor mei şi care atrage atenţia în numele chiar al manifestării ce ne uneşte astăzi : România-Kazahstan : un parteneriat strategic.
Ei bine , da , România a ştiut să fie credincioasă acestui concept şi să construiască un parteneriat strategic, ce nu pot decât să sper că va fi copiat în relaţie nu doar cu statele Asiei Centrale, dar şi cu statele din alte regiuni ale lumii.
Preşedintele Ion Iliescu şi Preşedintele Emil Constantinescu au descris amândoi clar şi cu nenumărate amănunte, importanţa şi uneori provocarile acestui parteneriat strategic, în care ambele ţări au ştiut să îşi demonstreze prietenia şi interesul în colaborare.
Eu am să menţionez doar câteva episoade ale ultimilor ani, arătând utilitatea şi importanţa acestui parteneriat strategic.
În anul 2010, Kazahstanul prelua Preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, într-o atmosferă tensionată, în care concepţiile ruse şi americane asupra rolului şi chiar utilităţii organizaţiei erau exacerbate, ultimul summit la nivel înalt al OSCE avusese loc în 1999, la Istanbul, nici un compromis pentru un nou summit nu putea fi găsit.
Părea improbabil ca tânărul Kazahstan, cu diplomaţia sa energică, dar încă tânără, să reuşească acest tur de forţă.
Încă din primele ore ale noii preşedinţii România şi-a arătat disponibilitatea de a sprijinii conceptele Kazahstanului, de reformă a OSCE şi de reactivare a organizaţiei, printr-n nou summit la nivel înalt.
România a avut înţelepciunea, alături de diplomaţia kazahă să facă acest lucru în cea mai nimerită manieră: un summit al înţelepţilor, desfăşurat la Bucureşti, care cu calm, cu diplomaţie şi mai ales cu argumente forte să convingă elitele intelectuale ale Europei nu doar de necesitatea reformării OSCE, dar şi a prezervării acestei organizaţii pentru viitor printr-un nou summit.
Personalităţi de prim rang ale României intelectuale precum: Preşedintele Ion Iliescu şi Preşedintele Emil Constantinescu, au preluat flacăra ideilor OSCE şi au sprijinit reforma OSCE.
Era o probă clară de cum funcţionează raportul strategic România-Kazahstan, nu doar în beneficul relaţiei bilaterale, dar în beneficiul salvgardării unei organizaţii cu un trecut ilustru, dar căzută într-un con de umbră.
Am fost mândru când, ideile sădite la Bucureşti în februarie 2010, au răsunat în decembrie 2010 la Astana.
Nu era doar vocea României, era vocea Kazahstanului şi vocea unei relaţii bilaterale ce funcţionase.
Când lumea se întreba încă, daca preşedinţia kazahă va fi un succes, România dăduse răspunsul său intelectual şi răsunator: DA.
Să mai menţionez Conferinţa dedicata celor 20 de ani de independenţă ai Kazahstanului, din noiembrie 2011, când elita intelectuală şi academică a României, sub conducerea liderilor naturali: Preşedintele Emil Constantinescu şi Preşedintele Ion Iliescu a ştiut să facă din manifestarea de la Bucureşti, a doua conferinta ca importanţă, după conferinţa de la Washington.
O nouă dovadă a unui parteneriat care funcţionează.
Să mai menţionez că, în 24 aprilie 2012, România a ştiut din nou să dea un semnal al sprijinului pentru Kazahstan, organizând Expoziţia de sprijin pentru candidatura oraşului Astana la EXPO 2017.
Romania a fost astfel prima ţară europeană ce a făcut acest gest, urmată apoi de Germania, subliniez, decizia de la Bucureşti de a sprijinii Astana, drept capitală a viitorului, a EXPO 2017, a fost prima.
Am vrut doar să enumar câteva momente din ultimele luni, în care România a fost fidelă deciziei sale de a construi o relaţie strategică cu Kazahstanul , o relaţie în care vocea României se face auzită.
Sprijinind Kazahstanul la OSCE, România a sprijinit reforma unei organizaţii europene ce ameninţa a-şi pierde relevanţa.
Sprijinind marcarea celor 20 de ani independenţă ai Kazahstanului, România a dat un semnal de sprijin al modelului de democraţie, dezvoltare şi securitate oferit de Kazahstan şi de preşedintele Nazarbayev, regiunii şi lumii. Sprijinind Astana, drept capitală a EXPO 2017, România dă un semnal că merge inaintea noului , că sprijină şi nu se teme de transformările secolului XXI şi de creşterea rolului international al Asiei.
Poate acesta este secretul relaţiei strategice România –Kazahstan, beneficiile ei nu sunt limitate doar la cele două ţări, roadele acestei prietenii sunt oferite întregii lumi.
Fie ca relaţia strategică România –Kazahstan să continue în viitor cu aceleaşi bune rezulatate.

Comments are closed.

%d bloggers like this: